Der er lavet en efterfølgende sammenligning, hvor der også er prøve fra septictank.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vandmåle resultat fra Vålse afvandingskanal som Vålse by udleder sit grå spildevand til.
Sted : Nitrat NO3 Fosfor PO4 Ammonium NH4
Lovkrav max 8 1,5 mg/l 2,0 mg/l (lovkrav for renseanlæg)
Fiskevandskvalitet ? ? 0,5 mg/l (hvad kan fisk leve i)
Vålse kanal 2 0,25 mg/l * 0,03 mg/l (2014, før påbud udløber)
1 0,1 mg/l ********** 0,1 mg/l (2016. efter kloakeringen er lavet)
? ? * 0,019 mg/l (statens måling 12/4 2007)
? ? 0,195 mg/l (statens måling 8/11 2007)
Bundfældnings-tank 2 0,5 mg/l 0,015 mg/l (Udløb fra 3 kammers 2 m2 tank i Vålse)
Vålse Vandværk ? ? 0,077 mg/l (Drikkevand fra vandhanen)
Gulds. forsyn ? 0,81 mg/l 0,88 mg/l (2012 udledningsrapport)
Vordb. forsyn ? 0,43 mg/l 0,50 mg/l (2010 udledningsrapport)
Man må formodet at den forøgede spildevandsmængde kloakeringen af det åbne land har medført mere stress på anlægget hvilket medfører til flere overløb og muligvis en kortere rensetid/rensekvalitet for at undgå et mindre overløb.
Målingen af kanalen og bundfældningstank blev foretaget med amatør test.
I.flg EU vandrammedirektivet har kunstige/stærkt modificerede kanaler (som afvandingskanlen er) andre krav end naturlige kanaler, i de kunstige/stærkt modificerede kanaler er der kun krav om : potientiel dyrefauna (behøver ikke leve dyr i vandet, men skal kunne lade sig gøre !!!) understøttet af kemiske målinger ligesom ovenstående. Som oplyst i videoen lavet af bæredygtigt landbrug har fiskevand en max grænse på 0,5 mg/l vedr. ammonium - trods dette facts tvang kommunen kloakken ned over hovedet på de borgere som udleder til Vålse afvandingskanal.
Jeg har spurgt miljøministeriet om max krav til ammoniun og fosfor i vandløb før de kræves kloakeret, svar var ingen maxgrænse.
Fosfor stammer bla.. fra vaskepulver og de dette snart fases ud vil man få en nedgang i fosfor forureningen, helt uden at lave nogen som helst spildevandsforbedringer.
Staten har også foretaget en vandprøve - bemærk venligst den er taget i 2007 - denne gamle vandprøve danner altså grundlag for kloakeringen 5 år senere, der er ikke foretaget prøver i den mellemliggende tid, hvilket alene danner et usikkert grundlag. Prøven oplyser ikke COD eller BI5 som er den værdi der spildevandsbekendtgørelsen udledningstal henviser til.
Oversigt af Vålse afvandingskanal, data hentet fra http://miljoegis.mim.dk/?profile=vandrammedirektiv2basis2013
Der er sendt en forespørgsel om grænseværdier i kemisk form til miljøministeriet, se deres svar her.
Ud fra dette kan man læse at der INGEN kemiske grænsekrav er og det er overlagt til kommunen at bestemme kloakeringsbehovet, så når kommunen påstår at der er krav fra miljøministeriet om at kloakere er det på et usikkert grundlag.
Bæredygtig landbrug har lavet en video om vandmålinger i.fbm overløb fra renseanlæg, den forklarer lidt om hvordan at man gør, læg mærke til at fisk ikke kan ånde i vand med ammonium over 0,5 mg/l en værdi som ligger under det som renseanlæggene udleder efter rensning, ved overløb er udledningsværdierne endnu højere.